Arborele wiki si concurenta

Romanian English

Sa supraveghezi  concurenta nu este foarte usor. Poti angaja  o firma sa o faca , dar costa bani multi si nu esti sigur ca firma este foarte familiarizata cu segmentul tau de piata. Mai mult decit atit ai nevoie sa updatezi datele deoarece datele vechi pot sa incurce mai mult decit lipsa datelor.

Sau construiesti un wiki  pe intranetul tau. Astfel datele sensibile sunt la tine in firma si nu pe www.  Wiki-ul  de acest fel este o creatie colectiva la care uneori poate contribui orice angajat.

Clientul nostru  AA  (acronimul nu este real)  ne-a cerut sa ii creem un wiki care sa contina pe cei 50-100  competitori directi !!!  Nu se poate sa fie atit de multi  am zis noi. Ba se poate a spus clientul. Hai sa vedem ! Hai sa vedem am raspuns. Si am pornit. Am creat intii o stuctura a ramurilor principale ale wiki-ului. Noi am pus  8.

Am transmis angajatilor AA wiki-ul si jocul  a pornit.  Ei au mai gasit 12. Am comasat si redus din ele. Cele 14 ramuri principale ramase sunt:

 • Firma  X :Structura firmei si profilul  directorilor
 • Produsele: Descrierea produselor si compararea lor cu produsele noastre (AA), fotografii, descrieri tehnice, patente, marci inregistrate , produse noi
 • Preturi: Preturi estimate , preturi pe zone geografice la dealeri sau pe segmente de cumparatori, birfe
 • Colaborari: Parteneri ai lui X, implicatii pentru AA
 • Clienti: Lista de clienti ai lui X
 • Finante: rapoarte anuale, rapoarte trimestriale, cobilanturi, rapoarte de analiza, comunicate de presa, proiectii financiare, comparatia cu alte firme din industria noastra.
 • Piata: Marimea pietei actuale si viitoare, tendinte principale in piata ce afecteaza industria, rapoarte in presa de specialitate
 • Birfe: ce se aude despre,  fapte neverificate
 • Furnizori:  Profilul si oferta,  strategia

Toti angajatii cu munca de birou au fost invitati sa lucreze la acest wiki. Cei mai implicati au fost in ordine:   vinzarile, contabilitatea, directorul general,  juridicul , pr, marketing, proiectarea.
M-a dezamagit ca marketingul si pr-ul au fost mai la coada.
Informatiile au fost puse de fiecare si nu neaparat pe domeniul sau de activitate ci dupa cantitatea de informatie valida pe care o aveau si  dupa disponibilitate. Documentul final este din petice. avind uneori un colaborator la 5 capitole si 3 colaboratori la 1 propozitie.
Intrucit responsabilitatea pentru informatie primeaza , fiecare colaborator, chiar cel ce a scris 3 cuvinte intr-o propozitie este responsabil pentru cele 3 cuvinte. Wiki este pretios in acest ciaz pentru ca arata cine este autorul celor 3 cuvinte cind le-a scris si cind le-a modificat. Wiki poate fi adus la orice varianta anterioara.
In final dar dupa analiza au ramas  12 concurenti directi din industrie si 4 directi din alte industrii   si 70 indirecti.  Cu asa o gramadeala wiki-ul trebuie revazut trimestrial  si refacut anual. Asta daca nu se pune lacatul pe usa.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Arborele wiki si concurenta”

 1. Frederick says:

  .

  thanks for information!!…

Leave a Reply

Powered by WordPress | Find Free Cell Phones at iFreeCellPhones.com. | Thanks to Palm Pre, Game Music and Get pregnant